International conference"DEINSTITUTIONALIZATION OF CHILDCARE: INVESTING IN CHANGE"


Sofia, Bulgaria
5-8 November 2019

News

Какви са резултатите от деинституционализация на грижата за деца?


For English open read more 

Интервю с д-р Галина Маркова, Нов български университет, проф. Питър Фугъл, клиничен директор, Анна Фройд център за психично здраве и Георги Димитров, автор на книгата “Да докоснеш мечтите” по БНТ w predawaneto 100% будни.
read more >

Report on the status of the Convention on the Rights of the Child


In its Resolution A/73/155, the UN General Assembly requested the Secretary-General to submit to the Assembly at its seventy-fourth session a report on the status of the Convention on the Rights of the Child and the issues addressed in the Resolution, with a focus on children without parental care.

Очаквайте скоро и кратка информация на български език.read more >

Аз съм детето


Аз съм детето, което не може да говори.
Често ме съжаляваш: изписано е на лицето ти.
Чудиш се колко разбирам... виждам и това.
Разбирам доста неща... дали си щастлив или тъжен или те е страх,
търпелив ли си или не, изпълнен с любов и желание,
или просто си до мен по задължение. 


read more >

Аз имам право да бъда личност


Децата и младежите в неравностойно положение имат права като всички останали. Те имат право да живеят в любящо семейство, да ходят на училище и да имат приятели. Те имат право да бъдат личностни и да бъдат зачитани. 


read more >

Историята на Станислава извън институциите


For English open read more 

Станислава е прекарала 13 години от живота си в 3 различни институции. Сега живее в Център за настаняване от семеен тип. От 2000 г. насам България е намалила броя на децата, живеещи в институции, с повече от 75%. Всички институции от стар тип за деца с увреждания в България вече са закрити. Децата като Станислава живеят в среда, максимално близка до семейната.


read more >

Съдбата на Влади и приемната му майка


For English open read more 

Влади е настанен в социалното заведение за малки деца няколко дни след раждането си. Никакви роднини не са го посещавали, докато е бил там, а на шест месеца дори не е можел да седи самостоятелно. През 2011 г. Влади е настанен при приемната си майка Петя. Двамата са заедно оттогава. 


read more >

Възможности за децата с интелектуални затруднения


For English open to read more 

Михаела, която работи в Лумос, има интелектуално затруднение. Тъй като самата тя е живяла в институция, Михаела се застъпва за правото на децата да живеят в семейна среда, да имат достъп до качествено образование и възможност да изказват мнението си.


read more >

В институцията моето дете не би се развило нормално


For English open to read more 

Когато бебето на Соня се ражда през 2015 г., докторите й казват, че то няма да може да ходи и тя трябва да го остави в институция, която е на 100 км. от дома и, за да бъде лекувано. Лумос работи в продължение на 3 месеца със социалния работник и властите, за да успее Соня да си вземе детето обратно от институцията в дома им, където сега те са
подкрепяни, с каквото е необходимо, в тяхната общност.


read more >

Грижа в разширеното семейство


For English open to read more 

Това е историята на малката Дани, която расте под грижите на своята баба Дани. Mайка й и баща й имат още 5 деца, но се грижат само за най-малкото от тях. Останалите деца са в приемни семейства или друг вид услуги за деца, защото семейството не успява да се грижи за тях. 


read more >

Помощ за самотната майка


For English open to read more 

Милена Панталеева е самотен родител, майка на осем момчета. Подкрепяна е от Център за обществена подкрeпа в Габрово, за да не изоставя децата си.read more >